Mi az integrál jóga?

Tanfolyamunk hivatalos és teljes megnevezése: ezoterikus integrál jóga tanfolyam. Az integrál jóga a hagyományos módszerek alkalmazásának egy intelligens kombinációja, melynek célja, hogy az emberi lény minden egyes oldala harmonikusan fejlődjön; így a fizikai, az érzelmi, az értelmi, az intellektuális és a szellemi része is.

Az integrál jóga egy tudományos rendszer, amely a Jóga különböző ágait vagy formáit ötvözi azért, hogy az egyén minden felsőbb rejtett képessége teljesen kivirágozzon.

A jóga néhány ágazata, amelyeket integrál jóga tanfolyamunk átölel:

HATHA JÓGA, amely magába foglalja a jellegzetes, sokféle jótékony hatással bíró testhelyzetet (ászana), a mély ellazulást (savászana), a légzésen keresztül a különböző kifinomult energia áramlatok ellenőrzését és szabályozását, alapvető tisztítógyakorlatokat (kriják), az értelmet ellenőrző koncentrációs gyakorlatokat, amelyek célja, hogy harmonizálják a testet, rugalmassá és ellazulttá téve azt. Mindezek a gyakorlatok felerősítik az életerőt, teljes egészséget biztosítanak és segítenek különböző betegségek gyógyításában.

A megfelelő étrend alkalmazásával, a test fokozatosan és teljesen megtisztul, ezáltal a méreganyagok és tisztátlanságok eltávoznak, a szervezet sokkal jobban tudja a vitaminokat és a nyomelemeket felhasználni és beépíteni. Így a test és az értelem teljesen megtisztul és a gyakorló rövid időn belül eléri, hogy ellenőrizze az értelmét.

RÁDZSA JÓGA – ez az intenzív összpontosítás, a mély meditáció és az értelem teljes uralásának az útja. E jógaforma alapjai az erkölcsi és etikai tökéletesedés és az érzékek teljes uralása, amely fokozatosan egy meditatív állapothoz vezet, amely során az értelem lecsendesül és felszabadul a nemkívánatos értelmi zavarok alól. Egy ilyen szinten, amikor ez az állapot határozottan létrejön, minden korlátozás túlléphető és mivel a jógi értelme teljesen eggyéválik a makrokozmikus abszolút értelemmel, megtapasztalja a legfelső tudatállapotot vagy az extázist, amelyet a Jóga a szamádinak nevez.

MANTRA JÓGA – ezen az úton csodálatos rezonancia állapotba kerülünk a megnyilvánulás bizonyos fennkölt és kifinomult energiáival azáltal, hogy kisugárzunk adott hangokat, amelyek elősegítik az összhangba kerülést és amelyek úgy ismertek, mint mantrák. A mantra tehát egy hangszerkezet, amely egy energiának vagy a Makrokozmosz egy rejtett szférájának egy sajátos jellegét képviseli. A mantra kibocsátása során a megfelelő értelmi összpontosítás lehetővé tesz egy csodálatos rezonancia állapotot vagy összhangot a jógi egész lényében, aki így egy mély és nagyszerű kapcsolatba kerül a kozmikus valósággal.

DZSNÁNA JÓGA  – ez a felsőrendű intellektuális megismerés és a bölcsesség útja. Egy tökéletes önismeretet (önmegismerést) jelent, egy kötetlen módon végrehajtott elemzést, ami fokozatosan a teljes szellemi felébredéshez vezet. A dzsnána jógi eléri a Legfelsőbb Önvalójának (Atman) tudatosítását és így már nem azonosítja önmagát a testtel, a pszichikummal, az elmével és az egóval. A Halhatatlan Önvaló (ATMAN) teljes kinyilatkoztatása által a lénye mélyén lévő Isteni Esszenciával azonosul és felismerve ezt az isteni lényeget mindenben, megvalósítja az extázist adó Egységet.

KARMA JÓGA  – ez a kötődés nélküli cselekvés útja, amely lehetővé teszi, hogy a törekvő spontán módon összhangba kerüljön a végtelen univerzális energiával. Így a napi társadalmi feladatok vagy cselekvések megvalósításán keresztül, anélkül, hogy kötődne vagy, hogy önmaga számára kívánná az eredményeket vagy a cselekedet gyümölcseit, a karma jógi megtisztítja értelmét és felgyorsítja belső fejlődését.

Amikor az értelme és a szíve eléggé megtisztul, a karma jógi rendkívül tudatos tökéletes eszközzé válik, akiben, és akin keresztül megnyilvánul az Abszolútum, és rajta keresztül különböző cselekedetek csak megvalósulnak a megnyilvánulásban. Mindig így cselekedve, az odaadás fennkölt szellemében a jógi túllép az egyéniségén és megtapasztalja a Kozmikus Tudattal való egységállapotot.

Következtetésképpen azt mondhatjuk, hogy az integrál jóga minden jógaforma szintézise. Alapvető célkitűzései között van egy életerős, egészségtől duzzadó tökéletes test, mellette pedig egy tiszta, erős, nyugodt és ellenőrzött értelem. Valamint egy kifinomult és felébredt intellektus, mint amilyen az acélon élezett penge, és egy szeretettel és könyörülettel teli szív, amely képes átélni empatikusan mások fennkölt állapotát. Jellemző a vágy arra, hogy másoknak hasznos legyen, hogy boldog legyen és egy olyan életet éljen, amely során a Halhatatlan Belső Önvaló megvalósítására való folyamatos törekvés az uralkodó.