Modern vagy wellness jógairányzatok

Manapság számtalan jógairányzat és -stílus közül választhatunk, amelyek azonban általában csak a jóga egy szegmensére koncentrálnak. A modern vagy wellness jógák esetében általában nem hiteles mesterek, hanem különböző szinteken álló oktatók kiemelnek valamelyik tradicionális jógairányzatból bizonyos részeket adott problémakörök megoldására. A cél többnyire a jó közérzet megteremtése, vagyis ezek az irányzatok nem kívánnak tovább haladni a “szellemi” megvalósítások felé. Ez nem azt jelenti ugyanakkor, hogy nincs létjogosultságuk, csupán azt, hogy a jógát nem a maga egészében fogják fel, és így mint spirituális út nem működnek.

Következzen egy felsorolás a teljesség igénye nélkül (nem ismertségi/népszerűségi/fontossági sorrendben, hanem abc szerint):

– Akro jóga

– Baba-mama jóga

– Gerincjóga

– Gyerekjóga

– Hot jóga

– Iroda jóga

– Jógatánc

– Nőijóga

Tradicionális jógairányzatok

A hagyományos jógairányzatok évezredes múltra visszatekintő, szerteágazó elméleti és gyakorlati tudást ölelnek fel, amelyet mindig egy mester példaértékű életével képviselt és adott át tanítványainak. A cél ezeknél a jógairányzatoknál a test és a lélek jó közérzetén túlmutató “szellemi út”, avagy a megvilágosodás / önmegvalósítás / nirvána /samadhi elérése.

Következzen egy felsorolás a teljesség igénye nélkül (nem ismertségi/népszerűségi/fontossági sorrendben, hanem abc szerint):

– Bhakti jóga (az imádat és odaadás jógája)

– Dzsnyána jóga (a tudás és józan ítélőképesség jógája)

– Hatha jóga (a testhelyzetek, mudrák, bandhák és légzőgyakorlatok jógája)

– Jantra jóga (a mértani formák jógája)

– Karma jóga (a kötetlen cselekvés jógája)

– Laja jóga (a szubtilis hangokkal való eggyé-válás jógája)

– Rádzsa jóga (a kozmikus értelemmel való eggyé-válás jógája)

– Szvára jóga (a természet titokzatos körforgásának jógája)

– Tantra jóga (a tudat nagymértékű kiterjesztésének jógája)