Az integrál jóga tanfolyam jellegzetességei

Jógaiskolánk azon kevés mai iskolák egyike, amelyek alapos, átfogó és mély képzést kínálnak a jóga és a meditáció terén, és amelyek ötvözik különböző ezoterikus hagyományok elméleti és gyakorlati részét, így számunkra, nyugati emberek számára is érthetővé teszik a jóga komplex rendszerét. A jógarendszer átfogó és mély rendszer, mely az egyén számára értékes eszköz lehet önmaga felfedezéséhez, fejlesztéséhez és átalakításához.

A jógaórákon fokozatosan megismerkedünk a jógarendszer alapelveivel, a nyugati ember számára érthető módon. Minden jógaórán elméleti szempontból is beszélünk a jóga adott aspektusairól, melyekről írott anyagot is adunk. Az elméleti rész továbbá részletesen ismerteti az egyes gyakorlatok anatómiai, pszichológiai és energetikai hatásait.

Az óra gyakorlati részében ászanákat (fizikai testtartásokat), majd pránajáma-gyakorlatokat (légző gyakorlatokat), valamint a tanfolyam előrehaladtával különféle meditációs és egyéb módszereket tanítunk, illetve gyakorlunk. A tanfolyam mottója a következő: „Folyamatos átalakulás”, más szóval folyamatos szellemi fejlődés.

Iskolánkban, elsősorban Szellemi Vezetőnknek köszönhetően, hatalmas tudásanyag halmozódott fel; az integrál jóga tanfolyam tematikája több évre terjed. Az elméleti részék spirális rendszerben épülnek egymásra, körökben bontakoztatva ki és fokozatosan mélyítve a megértést. Ebből következően, más jógastúdiókkal ellentétben, mi nem jóga alkalmakat, hanem egy iskolarendszerű képzést kínálunk. Fontosnak tartjuk a szisztematikus tanulást és gyakorlást, a résztvevőknek pedig ajánljuk, hogy otthon, az órákon kívül is, mélyítsék el megtapasztalásaikat a tanult jógamódszerek alkalmazásában.

Néhány téma az első évből:

● ászanák (testhelyzetek) terapeutikus és kifinomult hatásainak bemutatása

●̴̴ a rezonancia alapelve, az emberi lény mikrokozmoszában lévő fókuszpontok, az emberi lény kifinomult burkai

● tisztító gyakorlatok (kriják)

● lazítás (savászana)

● jóga nidra (a tudatos alvás jógája)

● a látás jógája

● étkezési tanácsok (az ételek energetikai hatásainak bemutatása a Nap és Hold jellegek szempontjából)

● erkölcsi és etikai elvek (Jáma-nijáma)

● egyszerű módszer az Önvaló kinyilatkoztatására

● meditáció (Laja jóga)

● zeneterápia

● gyakorlatok a szexuális potenciál belső alkímiai átalakítására

Témák a második évből:

● légzőgyakorlat (Pránajáma)

● színterápia

● a Nagy Kozmikus Erők jógája (Maha Vidja Jóga)

● az Asztrális Univerzum, módszer az asztrális test tudatosítására

● a biológiai transzmutáció és szublimáció